Hoe stel ik privileges/rechten in voor een Inventive Desktop App gebruiker?

Na de aanmaak van een nieuwe Desktop App gebruiker dienen de privileges voor deze gebruiker te worden ingesteld. Zonder privileges heeft de gebruiker namelijk geen toegang tot functies in het systeem. In Inventive wordt voor het instellen van privileges gebruik gemaakt van gebruikersgroepen, maar hoe stelt u de privileges in voor de Inventive Desktop App?

In een gebruikersgroep wordt aangegeven welke privileges deze gebruikersgroep heeft. Een nieuwe gebruiker voegt u vervolgens toe aan een gebruikersgroep waarmee de gebruiker direct de juiste privileges krijgt. Voordeel van deze werkwijze is dat u niet langer individueel hoeft te bepalen wie welke rechten heeft en moet krijgen. Let op! Alleen applicatiebeheerders hebben de mogelijkheid om privileges en gebruikers toe te voegen aan een gebruikersgroep en een gebruikersgroep maakt u specifiek aan per administratie.
 

Aanmaken gebruikersgroepen
Om een nieuwe gebruikersgroep aan te maken, opent u de functie ‘Gebruikersgroepen desktop’. Zodra de functie opent, ziet u een lijstweergave met daarin alle reeds aangemaakte gebruikersgroepen (zie afbeelding 1, punt 1). Door op één van de regels te klikken, opent u de gebruikersgroep waarna u de privileges voor deze gebruikersgroep kunt instellen. 

Op het tabblad 'Functie privileges & eigenschappen' (zie afbeelding 2, punt 1) kunt u de privileges instellen. Door het zetten van vinkjes, selecteert u de gewenste privileges (zie afbeelding 2, punt 2). Als u een specifieke functie zoekt waaraan u privileges wilt toekennen, kunt u met behulp van de zoekbalk snel de juiste functie vinden (zie afbeelding 2, punt 3). Als u een nieuwe gebruikersgroep wilt aanmaken, klikt u op de 'Nieuw' button (zie afbeelding 2, punt 4). Op het tabblad 'Dagboek privileges' (zie afbeelding 3, punt 1) kunt u selecteren of de gebruikersgroep alle dagboekposten die in het systeem zijn ingevoerd, mag inzien (zie afbeelding 3, punt 2).

Let op! U kunt alleen gebruikersgroepen aanmaken per administratie. Wilt u bijvoorbeeld gebruikers in meerdere administraties privileges geven? Dan dient u dit afzonderlijk voor elke administratie te regelen. Tevens worden de toegekende gebruikersgroeprechten die zijn gewijzigd, pas actief nadat gebruikers opnieuw zijn ingelogd. 

Toekennen van gebruikers aan een gebruikersgroep
Het toekennen van een gebruikersgroep aan een gebruiker wordt geregeld in de functie ‘Gebruikers en groepen Web'. Door op de 'Nieuw' button te klikken, kunt u een nieuwe gebruiker koppelen aan de juiste groep. U voert de Gebruikersgroep en Gebruiker in (zie afbeelding 4, punt 1) en drukt op de 'Accepteer' button. Als de gebruiker vervolgens inlogt in Inventive, zou hij/zij toegang moeten hebben tot de privileges die van toepassing zijn binnen die gebruikersgroep.
 

Instellen van gegevens voor de Inventive Web App
Het invoeren van gebruikersgroepen doet u afzonderlijk voor de Inventive Desktop App en de Inventive Web App. Meer uitleg over het invoeren van gebruikersgroepen in de Inventive Web App, kunt u vinden in het desbetreffende kennisbankartikel
Afbeelding 1


Afbeelding 2


Afbeelding 3


Afbeelding 4